NyTeknik

Ackorduppgörelse nära för ABNW

Det skuldsatta telekomföretaget A Brand New Worlds vd Tom Bryant-Meisner måste skaka fram några tiotals miljoner kronor för att betala fordringsägarna i den ackordsuppgörelse som väntas ske om drygt två veckor. ABNW ställde in betalningarna i våras, två veckor efter att Tom Bryant-Meisners medgrundare Pål Krüger omkommit i en båtolycka.
ANNONS
Om drygt en vecka, måndagen den 23 september, hålls slutförhandlingarna om ABNW:s ackord, men redan nu är företagsrekonstruktören Mats Emthén ganska säker på att ackordet är i hamn - förutsatt att ABNW kan betala fordringsägarna.


Tom
Bryant-
Meisner
Fordringsägarna är beredda att i genomsnitt skriva av uppemot 90 procent av sina fordringar - från totalt 150 miljoner kronor till cirka 15 miljoner. Men för att ackordsuppgörelsen ska gälla måste fordringsägarna få sina 15 miljoner kronor före den 31 december.

Men sedan är ABNW skuldfritt och den nyligen inledda serieproduktionen av radiomodulen Gismo, som tagits fram för att hängas på handhållna datorer som en "jacka", kan börja generara vinster åt företaget.

När eldsjälen dog gick luften ur Samma dag som Pål Krüger på ett seminarium skulle berätta om ABNW:s och amerikanska Lucents försök att digitalisera det analoga NMT-nätet med 3g-tekniken cdma omkom Pål Krüger och hans medarbetare Lars Bergkvist i en båtolycka i Roslagen.

Det var ödets ironi att det skedde i samma område i norra Uppland där pilottesterna ägde rum.

Pål Krüger avled den 24 april i år. Två veckor senare ställde ABNW in betalningarna och ansökte om företagsrekontruktion och ackord. Företagets finansiella problem var stora och när eldsjälen var borta förlorade företaget fotfästet - trots att Pål Krügers kompanjon Tom Bryant-Meisner tog över ledningen omedelbart.

A Brand New World i konkurs

Telekomföretaget A Brand New World, som tidigare hette Radio Design, gick inte att rädda. Ackordsuppgörelsen var klar men det var omöjligt att få in nya pengar för att hålla företaget gående. Styrelsen lämnade därför i dag på morgonen in en konkursansökan till Stockholms tingsrätt.
ANNONS

Tom
Bryant-
Meisner
När grundaren Pål Krüger förolyckades i en båtolycka i den 25 april i år gick luften ur A Brand New World, trots att kompanjonen och medgrundaren Tom Bryant-Meisner fanns till hands och tog över vd-stolen.

Den 7 maj begärde ABNW:s styrelse hos Stockholms Tingsrätt att få göra ett försök att rekonstruera företaget genom en ackordsuppgörelse med fordringsägarna.

Ackordsuppgörelsen lyckades, men pengarna var slut i kassan och försöken att få in nytt kapital, cirka 10 miljoner kronor, för att hålla rörelsen i gång, misslyckades.

"En epok går i graven" Cirka 65 anställda står nu utan jobb. Många har jobbat med den trådlösa handdatorn Gismo, som är i produktion i en fabrik i Baltikum.

Många jobbade också i ett pilotprojekt för amerikanska Lucent i norra Uppland där man ska digitalisera de analoga NMT-näten med den amerikanska 3G-tekniken cdma.

A Brand New World är också engagerad i flera EU-finansierade projekt för trådlös kommunikation.

- En epok går i graven. Nu kan vi inte fullfölja våra intentioner, säger ABNW:s informationschef Johannes Carlsson till nyteknik.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar